ŠTA ĆE SE DESITI KAD U KAFU STAVITE MED NOVAKA ĐOKOVIĆA? Ovo će vas izuti iz cipela, istog trena ćete to uraditi
Med, Foto: Printscreen/youtube/kuhajipeci

pažnja

ŠTA ĆE SE DESITI KAD U KAFU STAVITE MED NOVAKA ĐOKOVIĆA? Ovo će vas izuti iz cipela, istog trena ćete to uraditi

Mala količina meda, koja se obično dodaje vrućoj kafi, ne donosi mnogo koristi.

Objavljeno:

Da li pripadate grupi ljudi koja koristi med da zasladi kafu? Med bi trebalo da bude zdravija alternativa šećeru, a da li je to zaista tako? Za razliku od šećera i veštačkih zaslađivača, koji imaju malo nutritivnih vrednosti, med obezbeđuje određene vitamine, minerale i druga jedinjenja koja pozitivno utiču na zdravlje.

Zahvaljujući tome, vaša kafa je takođe bolja. Med takođe sadrži antioksidante. Pokazalo se da pomaže u smanjenju rizika od oštećenja ćelija uzrokovanih štetnim jedinjenjima zvanim slobodni radikali. Pored toga, sirovi med sadrži polen, koji smanjuje alergije i jača imuni sistem.

Koliko kalorija ima med?

Med
foto: Printscreen/RTS

Mala količina meda, koja se obično dodaje vrućoj kafi, ne donosi mnogo koristi. Štaviše, med, iako sadrži neke hranljive materije, prvenstveno se sastoji od šećera. Drugim rečima, čak i njegovu konzumaciju bi trebalo da ograničimo. Dodavanje dve kašičice (oko 14 g) meda u kafu, koje obezbeđuju 40 kalorija i 12 g šećera, prelaze granicu koja je predviđena za dnevni unos, a to je oko 5 g.

Posebno obratite pažnju ako pijete nekoliko šoljica kafe dnevno. Visok unos šećera povezan je sa gojaznošću, dijabetesom tipa 2 i srčanim oboljenjima. Ako pokušavate da smanjite dnevni unos kalorija, trebalo bi da izbegavate potpuno zaslađivanje kafe ili da izaberete prirodni zaslađivač bez kalorija.

Kako med utiče na ukus kafe?

Ukus meda zavisi od vrste polena od kojeg je napravljen. Na primer, med od deteline ima veoma blag ukus. Druge sorte, kao što su heljda ili manuka koji jede Novak Đoković, imaju mnogo jaču aromu. Ipak, čak i blagi med može da promeni ukus vaše kafe u poređenju sa šećerom ili drugim zaslađivačima. Ako odlučite da manuka med dodate svom piću, najpre počnite sa blagim. Takođe zapamtite da treba da budete umereni i prilagodite količinu ovog proizvoda svojim potrebama.

02:31

SVI SADA IMAJU SERTIFIKATE ZA MED, ALI ON NIJE PRAVI! Ekserti dali savet pri kupovini meda: OVO OBAVEZNO POGLEDAJTE

(Espreso/mondo/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.